Hrvatski

Priprema za promatranje

Prije svakog astronomskog promatranja važna je dobra priprema koja se provodi u nekoliko koraka.

Pronalazak i priprema promatračkog mjesta

Odgovarajuće promatračko mjesto odabiremo danju jer tada možemo uočiti je li ono dovoljno sigurno, prostrano i ravno te hoće li nam pri promatranju smetati ulična ili neka druga rasvjeta u blizini. Važno je da barem južni dio horizonta bude slobodan za promatranje. Osim toga poželjno je da se na promatranje ide u grupi (slika1.).

Slika 1. Pripreme za promatranje Sunca

Odgovarajuća odjeća i obuća

Zimi je važno slojevito nanošenje odjeće (vunene) zbog zadržavanja topline. Zatim su potrebne tople čizme, pernata jakna s kapuljačom, dodatna kapa, a ako je jako hladno i rukavice. Nije loše ponijeti sa sobom neki topli napitak u termos boci. Ljeti noći znaju biti hladne i vlažne naročito ako promatramo nebo do ranih jutarnjih sati pa je potrebno također uzeti topliju odjeću, vreću za spavanje ili ležaljku.

Privikavanje oka na tamu te uporaba izvora svjetla tijekom promatranja

Kod astronomskih promatranja važno je da oko bude priviknuto na tamu zbog uočavanja detalja na objektima promatranja. Početno privikavanje obično traje od 15 do 30 minuta. Potpuno privikavanje na tamu postiže se tek nakon višesatnog boravka u potpunom mraku i tada možemo vidjeti zvijezde i objekte slabijeg sjaja. Kako ne bi poremetili priviknutost oka na tamu, pri bilježenju promatranja (crtanje, upisivanje izmjerenih vrijednosti…) rabimo baterijske svjetiljke s crvenim filtrom. Slabo crveno svjetlo ne kvari osjetljivost oka noću jer osjetne stanice kojima se oko služi u tami nisu osjetljive na njega. Međutim, ni kod takve rasvjete ne smije se naravno gledati neposredno u izvor svjetla.

Ako nam slučajno neki izvor svjetlosti (baterijska svjetiljka bez filtra, Mjesec, blic fotografskog aparata…) osvijetli oko potrebno je ponovno privikavanje oka na tamu (Slika 2.).

Slika 2. Noćno opažanje – mjerenje kutnih udaljenosti između zvijezda

Bilježenje promatranja

Prije svakog promatranja moramo prirediti obrazac za bilježenje opažanja. U obrazac upisujemo:

1.  Objekt promatranja

2.  Mjesto promatranja

3.  Instrument kojim promatramo

4.  Metodu promatranja

5.  Točno vrijeme promatranja

6.  Vremenske prilike za vrijeme promatranja

7.  Opis promatranja

8.  Ime i prezime promatrača

9.  Ostale bilješke

 

Primjer jednog obrasca s našeg promatranja u Prvić Luci:

OBRAZAC ZA BILJEŽENJE PROMATRANJA

OBJEKT: Velika kola

MJESTO: Prvić Luka, igralište

INSTRUMENT: Astronomske grablje

METODA: Vizualna

VRIJEME:  od 22:15 do 22:45 SEV  ili ( od 20:15 do 20:45 UT)

VREMENSKI UVJETI: VEDRO

CRTEŽ ILI OPIS:

PROMATRAČ: Matej Knežević

BILJEŠKE:

* Obrazac za bilježenje promatranja izradili smo na način dan u priručniku za učenike osnovnih škola ²Mala opažačka astronomija² autora Željka Andreića, izdavač: Lumin, Zagreb, str. 8-9.