Hrvatski

Zvjezdani sat

Zvjezdani sat je jednostavno pomagalo pomoću kojeg možemo u ovisnosti o trenutnom položaju Velikih i Malih kola približno odrediti koliko je sati.

Pribor:

– predložak zvjezdanog sata* Zvjezdani sat

– tvrđi papir ili karton formata A4

– ljepilo za papir

– škare

Upute za izradu zvjezdanog sata:

Za izradu zvjezdanog sata koristimo predloške koji su dani na kraju vježbe. Njih nalijepimo na tvrđi papir formata A4 kako bi zvjezdani sat bio stabilniji. Zatim, pažljivo izrežemo dijelove sata, a  na manjem plavom krugu izrežemo i bijeli prozorčić. Na kraju stavimo manji krug na veći te kroz zvijezdu Sjevernjaču probodemo čavlić kojeg s druge strane učvrstimo plastelinom ili gumicom. Kad sve to obavimo zvjezdani sat izgleda kao na slici 1.

Slika 1. Zvjezdani sat

Uporaba zvjezdanog sata:

Na vanjskom većem krugu nađemo odgovarajući mjesec i taj dio čvrsto držimo palcem na vrhu. Zatim, pomični manji krug okrećemo dok se ne poklopi položaj Velikih i Malih kola na nebu s njihovim položajem na satu. Na kraju u prozorčiću očitamo vrijeme.

Napomena:

Kod ljetnog računanja vremena potrebno je umanjiti vrijeme za jedan sat!

Točnost zvjezdanog sata možemo provjeriti bez izlaska na teren pomoću priložene karte (slika2.) iz Male opažačke astronomije, autora Željka Andreića, izdavač: Lumin, Zagreb, str. 16.

Slika 2. Cirkumpolarno nebo na kraju sumraka kroz godinu. Kraj sumraka iskazan je svugdje u srednjoeuropskom vremenu (SEV) pa, kad je na snazi ljetno vrijeme, ovom vremenu treba dodati 1 sat.